Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Wat is een prefold?

Een prefold of voorgevouwen luier is een rechthoekige doek, die bestaat uit meerdere lagen stof. Meestal is hij verdeeld in 3 banen. De middelste baan is vaak dikker dan de buitenste banen.

Prefolds zijn een zeer betaalbaar en vrij eenvoudig 2-delig systeem. Je kan ze makkelijk proper krijgen in de was en ze droger relatief snel. Doordat ze enkel uit stof bestaan, zijn ze minder gevoelig aan slijtage (er is geen elastiek of PUL in verwerkt).

Hoe gebruik je ze?

Je kan een prefold rond je kindje vouwen en vastzetten met een luierklem (bv. snappi of boingo). Hier moet dan nog een waterdicht overbroekje over.
Je kan ze ook in 3 vouwen (trifold) en als inlegger los in een overbroekje leggen. Dit werkt dan volgens het principe van een all-in-two.

Indien enkel een plasje en niet bevuild, kan je het overbroekje hergebruiken doorheen de dag. Je veegt het broekje even af of laat het tussendoor verluchten en wisselt af met een ander.

Meestal vind je prefolds in verschillende maten. Indien je de luier rond je kindje vouwt, werk je met een 3-tal maten naargelang de grootte van je kindje:
- Maat 1: kleinste maat, die slank valt net na de geboorte en bij kleine baby’s (± 2-4kg)
- Maat 2: een slanke maat voor het eerste half jaar (± 3-9 kg)
Maat 3: een maat voor alle kindjes vanaf een half jaar ongeveer (±)

Prefolds in een kleine maat zijn een fijne en budgetvriendelijke optie bij pasgeborenen. Je vouwt de prefolds in dit geval rond je kindje en zet deze vast met een luierklem. Wanneer de luier hiervoor te klein is geworden, kan je ze nog blijven gebruiken als extra inleggers om andere luiers mee te boosten (extra absorptie).

Maat 2 kan je bij grotere kindjes doorgebruiken als inlegger in drieën gevouwen los in een overbroekje, of als een extra grote absorberende inlegger in een andere luier (vb. voor de nacht).

Er bestaan ook trifolds in één maat, die overal uit even veel lagen bestaan. Je vouwt ze niet rond je kindje, maar gebruikt ze standaard als inlegger in een overbroekje (dus als all-in-two). Je kan de grootte aanpassen, door ze in de lengte of de breedte te vouwen. De nachtinlegger van Flip is hier een voorbeeld van.

Voorwassen?

Voor een goede absorptie was je nieuwe luiers uit natuurlijke materialen best een 3-tal keren voor. Ze bereiken hun maximale absorptie na een 10-tal keer wassen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kunnen ze wat krimpen.


Vouwwijzen?

Er bestaan zeer veel verschillende vouwwijzen. Hier al enkele veel gebruikte:

- De meest eenvoudige is de trifold of padfold. Hierbij vouw je de luier in 3 en leg je ze los in het overbroekje. Je kan de luier in de lengte of in de breedte vouwen. Dit werkt dan als een all-in-two, ter vervanging van een gewone inlegger. In de breedte gevouwen bekom je in het midden het meeste absorptie (meisjes).

-      Jelly roll fold: Deze vouwwijze is zeer geschikt bij vloeibare (borstvoedings)stoelgang. Je hebt meer kans dat de stoelgang binnen de prefold blijft en dat hierdoor je het overbroekje kan hergebruiken.

Leg de luier plat voor je en rol de zijkanten vooraan van buiten naar binnen toe in een hoek, zodat je een soort driehoek krijgt. Laat de luier achteraan plat liggen. Breng de smallere voorkant naar voren op de buik van je kindje en vouw de hoeken vanachter langs weerszijden erover. Zet vast met een luierklem.

- Angel fold: Dit is een veelgebruikte en eenvoudige vouwwijze. Leg de luier plat. Vouw vervolgens de zijkanten links en rechts 1/3 naar binnen. Laat de achterzijde plat liggen zodat je daar een soort ‘vleugels’ krijgt. Breng de smallere voorkant naar voren op de buik van je kindje en vouw de vleugels langs weerzijden erover. Zet vast met een luierklem.

 

- Newspaper fold: Dit is een variatie op de ‘angel fold’. Zorgt voor meer absorptie vooraan (jongens). Vouw eerst de voorkant van de luier een stukje (± ¼) naar binnen. Vervolg zoals beschreven bij de ‘angel fold’.

- Bikini fold: Leg de prefold plat voor je en draai de voorkant 180° om. De luier draait hierdoor in het midden en zo vorm je een ‘strik’. Breng het voorste deel naar voren op de buik van je kindje en vouw de hoeken vanachter langs weerzijden erover. Zet vast met een luierklem.

Tip

Vouw het randje van de prefold vanachter wat naar binnen om de luier te verkleinen en/of een extra barrière te creëren tegen stoelganglekken. Indien nodig kan je de absorptie verhogen door een extra inlegger of booster te gebruiken.

Filmpje

Sofie van Tussen dromen en leven legt in een filmpje uit hoe het werkt.